vineri, 6 august 2010

De ce mâncare organică?

Ce înseamnă organic?
Gândeşte-te la perioada în care cuvântul organic nici nu exista. Atunci, în schimb exista conceptul şi era de la sine înţeles că toată mâncarea era organică, deşi, probabil, nimeni nu se gândea prea mult la asta.

Acum, avem chimicale pentru orice. Avem îngrăşăminte, iar roşiile ies mari, tari şi lucioase. Avem conservanţi, şi conservele colorate ne aşteaptă pe rafturile supermarketurilor cuminţi şi extrem de răbdătoare (conform termenului de valabilitate). Avem hormoni şi antibiotice, pentru animalele din ferme, ca să fim siguri că, deşi sunt înghesuite într-un spaţiu neadecvat, nu se vor îmbolnăvi şi ne vor da cât mai multă carne, cât mai mult lapte, cât mai multe ouă. Avem inginerie genetică, şi mâncarea nu mai e ce a fost.



Acum că am stabilit ce NU este mâncarea organică, să vedem şi ce este.
Recolte netratate, care cresc pe teren fertil şi, astfel, nu au nevoie de stimulenţi. Plante nemodificare genetic, neiradiate. Ferme care oferă condiţii bune de trai pentru animale - un spaţiu decent, în care se pot mişca şi socializa, mâncare sănătoasă, fără veşnica dietă de medicamente.



De ce hrană organică?
Pentru că şi noi suntem... organici. Pentru că legumele crescute fără pesticide sunt "obligate", în mod natural, să crească nivelul de antioxidanţi şi de vitamine, pentru a se proteja singure de agresori externi. Multe studii asociază pesticidele cu cele mai comune probleme din viaţa fiecăruia dintre noi - dureri de cap, cancer, defecte din naştere.




Pentru că hormonii şi antibioticele pe care le primesc în hrană animalele de pe fermele ne-organice sunt, de cele mai multe ori, aceleaşi cu cele pe care le luăm şi noi. Asta înseamnă că, de ani buni, nivelul de rezistenţă a bacteriilor la antibiotice a crescut drastic, iar noi devenim imuni la antibiotice, pentru că dieta noastră include, fără să ne dăm seama, doze zilnice de medicament care, în mod normal, trebuie luat doar în cazuri speciale.
Pentru că, de ce nu, mâncarea din ingrediente organice e mai gustoasă, mai reală, texturile sunt texturi, culorile sunt culori.
Adu-ţi aminte de mărul mâncat direct din copac, de când erai mic. E timpul să redescoperi ceva ce era, într-o vreme, obişnuit, iar acum, un privilegiu.

Niciun comentariu: