sâmbătă, 7 august 2010

Gătiţi!

Obiceiurile culinare sănătoase sunt, în sine, un panaceu. Nimic nu se compară cu mâncarea gătită acasă, cu ingredientele pe care tu le-ai cumpărat sau cules, cu atenţie şi afecţiune.



Sunt oameni pe care îi vezi gătind tot timpul. Mai mereu, povestesc despre ce au mai gătit. Unii dintre noi au un şoc cvasicultural la auzul acestor poveşti culinare. Obişnuinţa aceasta ne lipseşte, iar gătitul pare la kilometri depărtare de casele noastre. Însă oricine poate să gătească on a regular basis. De obicei, ne lipseşte complet mediul propice. În jurul nostru, nimic nu ne îndeamnă spre bucătărie. Cel mult, spre cuptorul cu microunde.

Tocmai de aceea, am întocmit o listă de must haves pentru bucătărie şi cămară. În timp ce must have-urile în modă ni se par puerile, în bucătărie sunt vitale, pentru că aici dai socoteală doar în faţa ta.

Cămara
Ulei


1. Ulei rafinat pentru gătit la temperaturi înalte, cum ar fi cel de avocado sau alune
2. Ulei de măsline extra virgin de bună calitate
3. Ulei nerafinat pentru gătit la temperaturi joase, cum e cel de floarea soarelui

Oţet

1. Oţet din vin roşu
2. Oţet din vin de orez

Condimente


1. Muştar Dijon
2. Sos de soia
3. Sos de peşte
4. Pastă de chili

 Mirodenii


1. Sare iodată 
2. Chimen
3. Piper negru nemăcinat
4. Oregano
5. Cimbru
6. Rozmarin
7. Scorţişoară
8. Frunze de dafin

Uscate

1. 3 feluri de paste: unele normale, unele integrale şi unele din orez
2. Făină de grâu
3. Mălai
4. Linte
5. 2 tipuri de fasole boabe: neagră sau roşie şi albă
6. Cereale integrale
7. Orez cu bobul lung
8. Orez integral
9. Quinoa
10. Ciuperci uscate
11. Ardei iuţi 
12. Alge
13. Miere
14. Zahăr

Frigider


1. Capere
2. Anşoa
3. Ouă
4. Unt
5. Brânză: feta, o brânză dură şi încă un fel, de fiecare zi: telemea, cheddar etc
6. Iaurt simplu
7. Castraveţi muraţi
8. Varză murată
9. Nuci şi seminţe: migdale, alune de pădure, pecan, seminţe de dovleac şi susan
10. Fructe congelate
11. Pâine feliată

Altele


1. Lămâi
2. Usturoi
3. Ceapă
4. Cartofi

Ustensile


1. The chef knife, ascuţit
2. Cuţit pentru decojit
3. Cuţit de pâine, cu zimţi
4. Tel
5. Spatulă metalică
6. Aparat pentru decojit legume
7. Linguri de lemn de dimensiuni diferite
8. Lingură mare de metal
9. Lingură găurită
10. Polonice: unul mic şi unul mare
11. Zdrobitor de piure
12. Răzătoare

Instrumente


1. Sită mică
2. Sită mare
3. Storcător pentru lămâi
4. Mojar şi pistil
5. Linguri şi ceşti de măsură
6. Boluri de metal sau sticlă
7. Tocătoare: unul pentru carne, unul pentru legume şi unul pentru fructe
8. Blender
9. Mixer

Vase


1. Cratiţă mică
2. Cratiţă mare
3. Oală mare pentru supă sau fiert paste
4. Tigaie nonstick
5. Vase ceramice de copt
6. Oală sub presiune
7. Hărtie de copt

CUM?
Păstrează câteva ore în weekend pentru gătit, adaugă legume proaspete, şi ai o săptămână de mese preparate de tine. Ce ai putea să faci: un vas mare de tocăniţă sau supă, un alt vas de orez, o tavă de legume la cuptor, un sos de salată pe bază de oţet. Dacă mănânci carne, poţi prepara un pui întreg la cuptor. Apoi, pe parcursul săptămânii, poţi combina felurile, poţi adăuga salate proaspete, poţi transforma (de exemplu, orezul şi legumele la cuptor pot fi adăugate într-o salată, carnea poate fi pusă în sendvişuri etc).


E vorba doar de a avea nişte feluri de mâncare de bază, pe care să le poţi combina sau updata după cum ai chef sau poftă. La fel, trebuie să ai condimente şi alimente versatile. Apoi, totul devine simplu şi delicios.

Niciun comentariu: